čtvrtek 13. dubna 2017

Hodnocení ZKP Postoupky A

Uplynulý víkend proběhlo poslední kolo ZKP a proto si dovolím zhodnotit naše počínání v této soutěži. Papírově jsme měli hrát na čele soutěže, po Vlčnovu a Vsetínu jsme měli třetí nejvyšší průměr Ela. Vzhledem k plánovanému počtu odehraných partií hráči základní sestavy, ale bylo jasné, že naše úloha bude přesně opačná a to vybojovat záchranu a stabilizovat tým po loňské sezoně hrůzy. Oba tyto cíle se nakonec podařilo dosáhnout, i když jen s vypětím všech sil a notnou dávkou štěstí.

Sezonu jsme zahájili neslavně v nekompletní sestavě těsnou prohrou v Holešově, naším přímým konkurentem v boji o záchranu. Naštěstí hned v dalším kole jsme tyto body nahradili výhrou ve Fr.Lhotě. Před zimní přestávkou jsme přidali bod za remízu s Boršicemi a Vsetín s námi potvrdil roli favorita. Mohlo to být lepší, ale prozatím nebyl důvod k panice. Zlomové utkání přišlo v prvním jarním kole. Zbytečně jsme pokazili několik pozic a těsně prohráli s Napajedly. Místo posunu do klidného středu jsme se namočili do tvrdých bojů o záchranu. Následovaly prohry se St.Městem D a Kroměříží a situace začala být kritická. Zmobilizovali jsme síly proti Zlínu a podruhé vyhráli. Bohužel to byla naše poslední výhra v sezoně. Následovala prohra s Val. Meziříčím. Příčinnou byla kombinace nemoci dvou hráčů, smůly a dalších faktorů. Po očekávané prohře ve Vlčnově se vše rozhodovalo v posledním kole se St.Městem C. Přestože jsme se poprvé v sezoně sešli v téměř základní sestavě, měli jsme elovou převahu na 7 deskách a to v průměru téměř 100 Elo bodů, nedokázali jsme ze zápasu vytěžit víc než remízu.

Sečteno a podtrženo dvě výhry, dvě remízy a sedm porážek znamenají předposlední 11. místo, které jen souhrou výsledků 2. ligy stačí na záchranu soutěže. Předvedená hra, výsledky, nasazení, bojovnost a celý přístup týmu, ale neodpovídal úrovni krajského přeboru. Vůbec se nám nedařily zápasy, kde jsme byli favorité. Těsným rozdílem jsme prohráli několik utkání, protože soupeři ukázali větší vůli po vítězství. V počtu vyhraných partií bylo horší jen sestupující Val.Meziříčí. Naopak podle zápasového skóre by jsme skončili na sedmém místě. To svědčí o několika těsných prohrách a až příliš mnoho remízových partiích. Ale abych nebyl jen kritický, po organizační stránce vše fungovalo mnohem lépe než loni. I když dát dohromady kompletní osmičku na zápas nebylo vždy jednoduché, tak až na jednu výjimku se to podařilo. Vzhledem k počtu partií, které byli jednotlivý hráči schopní/ochotní odehrát, byly naše sestavy celou sezonu napnuté na maximum a s výjimkou pár zápasů nebyl k dispozici žádný náhradník. Proto považuji za malý zázrak jedinou kontumovanou partii.

K výkonům jednotlivých hráčů jen krátké hodnocení, protože hodně z vás odehrálo jen pár partií a navíc každý sám určitě ví nejlíp jak moc může být po sezoně spokojený. Nejvíce body přispěl Martin Bačák (6,5 bodu/11 partií) a slušné výkony předvedli také Mara Machalík (4,5/8), Kuba Vančura (3,5/6) a Petr Dvořák (3/6). Naopak vůbec se nedařilo mně (4/11) a víc bodů jsem očekával také od Romana Brázdila (4,5/11), Ondry Kašpárka(1/4) a Ladi Opluštila (1,5/4). Ostatní odehráli přibližně svůj standard a nebo není moc co hodnotit. Perličkou je, že Kuba Vančura a Ondra Kašpárek odehráli všechny své partie bílými figurami.

To bylo k uplynulé sezoně a teď bych se rád krátce věnoval té příští. Rozhodl jsem se, že už nebudu působit jako kapitán ani zástupce v žádném týmu. Hlavní dva důvody jsou nedostatek času pro výkon této funkce a také nevidím způsob, jak poskládat A-tým do ZKP pro následující sezonu, tak aby byl schopný nastupovat v kompletní sestavě bez kontumací a navíc konkurenceschopný. Podle mého osobního názoru by bylo pro klub lepší přihlásit A-tým i B-tým o soutěž níž. Ale tuto otázku bude řešit můj nástupce v kapitánském křesle a také vy všichni jako členi klubu a A-týmu. Předpokládám, že proběhne "schůze" na které bude prostor tyto otázky dostatečně probrat. Pokud by se někdo z vás chtěl vyjádřit k uplynulé sezoně, té příští, k čemukoliv co jsem napsal výše, nebo ještě k něčemu úplně jinému, budu jen rád. Všem vám děkuji za spolupráci a přeji příjemné strávení Velikonočních svátků.

Tomáš

Žádné komentáře:

Okomentovat