pátek 28. dubna 2017

Hodnocení šachového družstva Sokola Postoupky B v sezóně 2016 - 2017

Hlavním cílem týmu bylo udržet se v Zlínské krajské soutěži a to se podařilo. Soupiska našeho „béčka“ byla mimořádně silná, a kdybychom nastupovali ke každému zápasu v silnějších sestavách, skončili bychom snadno minimálně do 5. místa. Hned v úvodu bych chtěl pochválit všechny hráče, za velmi dobrou komunikaci při přípravě sestav na jednotlivé zápasy. Pokud jsem některého hráče oslovil, až na malé výjimky na zápas nastoupili. Třeba Honza Netušil, odehrál sice jen 1 zápas, ale za to „koncertoval“ ve Zborovicích. Jen jeho zásluhou jsme porazili doposud 2. tým soutěže ŠO TJ Zborovice „A“ a získali tak velmi cenné 3 body. Pokud se některému hráči našeho týmu nedařilo, byl i tak potřebným a velmi platným hráčem. Pouze dva hráči uvedení na soupisce neodehráli ani jeden zápas, jsou to hráči Opluštil David a Baštinec Radek. Upřímně řečeno, zabírali místa hráčům, kterými jsme mohli doplnit soupisku lépe.

A teď už k jednotlivým zápasům. Hned v 1. kole jsme přivezli cenné 3 body z Bojkovic po výhře 5 : 3. Ve 2. kole jsme byli favority proti TJ Fatra – Slavii Napajedla a poněkud překvapivě jsme prohráli nejtěsnějším rozdílem 3,5 : 4,5. Ve 3. kole jsme opět dovezli body z Uherského Brodu, když jsme porazili tamní TJ Spartak Uherský Brod 5 : 3. V tomto zápase sehrál velmi pěknou partii s poměrně složitou koncovkou Tomáš Dvouletý. Ve 4. kole jsme doma opět prohráli s ŠK Staré Město „E“ a zase jen těsně 3,5 : 4,5. V tomto zápase na 1. desce nastoupil 6. hráč základní sestavy Laďa Opluštil, který odehrál velmi pěknou partii s Alexandrem Skalským. Laďa se snažil do poslední chvíle, jeho remíza se Sašou ve vrcholné časové tísni obou hráčů, body družstvu nepřinesla. 5. kolo jsme odehráli na půdě ŠK Boršice „B“ a opět jsme dovezli body z venku, sice jen bodík za remízu 4 : 4. Domácí už vedli 3,5 : 1,5 a vypadalo to na debakl pro náš tým. Potom jsme však srovnali mojí výhrou a výhrou Valerije Charčenka. V rozhodující 8. partii měl Libor Daněk v dámské koncovce 5 pěšců navíc, ale soupeř překvapil patovou kombinací a bylo to 4 : 4. Kdo by ovšem předpokládal, že po třech zápasech venku neodjedeme ani jednou poraženi!! V 6. kole v Kunovicích jsme neměli proti lídrovi soutěže, žádnou šanci a tak se výsledek 2 : 6 v náš neprospěch, dal očekávat. V 7. kole jsme doma prohráli opět a potřetí za sebou 3,5 : 4,5. Body si z Postoupek tentokrát odvezlo „béčko“ Vlčnova. V krásném zápase exceloval Libor Daněk, když porazil velmi pěkně favorizovaného Petra Koutného. Naopak trochu nešťastný byl po zápase s Vlčnovem Valerij, který prohrál právě v tomto zápase svoji jedinou partii v soutěži. Hrdinou 8. kola našeho týmu byl v zápase na horké půdě Zborovic Honza Netušil. Po remízách několika našich elitních hráčů ty vypadalo na prohru v zápase. Poměrně nečekaně „otočil“ svoji partii Míša Scheichenost a vyhrál. Za stavu 3,5 : 3,5 dohrával svoji partii Honza Netušil. Z poměrně horší pozice, kdy domácí už oslavovali výhru, Honza Netušil velmi pěknou koncovkou nejenže vyhrál, ale také stanovil konečný výsledek zápasu 3,5 : 4,5 v náš prospěch. Po 8. kole jsme tak už dovezli od soupeřů neuvěřitelných 10 bodů, zatímco doma jsme nezískali ani bod! V 9. kole jsme nastoupili proti Slavii Kroměříž v trochu „okleštěné“ sestavě a uhráli jsme jen 5 remíz. V 10. kole jsme jeli k poslednímu zápasu do Dolního Němčí. Hráli jsme poměrně vyrovnaný zápas a prohráli jsme 3 : 5. V poslední 11. kole jsme doma hostili ŠK Zlín – Malenovice a chtěli jsme se rozloučit konečně výhrou na domácí půdě. Soupeř nám to trochu usnadnil postavením slabší sestavy, zatímco my jsme nastoupili v relativně silné sestavě. Výsledek 5 : 3 přinesl nejen první bodový zisk na domácí půdě, ale také definitivu, že nesestoupíme.

Kdybych měl hodnotit výkon jednotlivých hráčů, nikdo mě vyloženě nezklamal. Mimořádně dobře se počtem zápasů anebo výkony prezentovali Roman Brázdil, Martin Bačák, Libor Daněk, Tomáš Dvouletý, Honza Bártek, Dvořák Petr, Scheichenost Michal a především pak Jakub Vančura a Valerij Charčenko. Ostatní odehráli standard a byli v zápasech velmi potřební. Na závěr pár „perliček“. Velkým žolíkem se stal Tomáš Dvouletý, ten pokud nastoupil, tak družstvo nikdy neprohrálo (3 výhry a 1 remíza). Téměř všechny body jsme přivezli z venku, tedy 10 bodů, zatímco doma jsme jen „paběrkovali“, (3 body) a to výhrou až v posledním kole. Nejvíce zápasů odehrál Valerij Charčenko (11) a získal také pro družstvo nejvíce bodů (7,5 bodu tj. 68,18% úspěšnost). Dobrým prognostikem se stal Martin Bačák, který před zápasem se Zborovicemi i Zlínem – Malenovicemi, jasně řekl, že tato družstva porazíme a tak se i stalo.

Pokud v příštím roce budou v základní sestavě hráči typu Roman Brázdil, Martin Bačák, Tomáš Dvouletý, Honza Bártek, Petr Dvořák, Jakub Vančura, Valerij Charčenko, máme velkou šanci se v soutěži udržet. Družstvo může být doplněno některými dalšími vlastními členy oddílu (Milan Krejčík) a dále mladými perspektivními hráči (Rosťa Huňa, Dominik Večeřa, Tomáš Daniel Kubín, Pavel Opluštil). V sestavě by neměli chybět ani Jirka Kubín, Julinka Šimčáková, Filip Zavadil a Pavel Večeřa, všechny Vás bude kapitán potřebovat. Laďa Opluštil chce v příštím roce v sestavě „béčka“ absentovat a hrát už nechce ani vynikající hráč a host, Libor Daněk a také Michal Scheichenost. Těžko bude hrát i Honza Netušil. Do sestavy zbývá doplnit 3 hráče, jako hostující hráč se už nabízí na všech 11 zápasů Jarda Trávníček. Zbývají tedy dvě volná místa v sestavě. Na úplný závěr děkuji všem hráčům za jejich vystupování v soutěži, snad příští sezóna potvrdí stabilitu „béčka“ a my budeme v tabulce soutěže figurovat minimálně někde na 5. – 8. místě. Rostoucí výkonnost mladých hráčů nás k této prognóze opravňuje.

Jan Štefek kapitán „B“ družstva Sokola Postoupky

Žádné komentáře:

Okomentovat