pondělí 31. října 2016

Přebor Moravy v Koutech 2. část

V pátečním prvním kole se David Opluštil v H16 utkal s Miroslavem Bauerem (1381, Kuřim) a pokračoval ve své remízové sérii. Lucka Vaňharová měla za soupeře Jiřího Veselého (1270, Město Albrechtice) také ona se rozešla se soupeřem s remízou. V H14 se Pavel Opluštil utkal s Ladislavem Kopcem (1697, TJ Ostrava) a potřetí v řadě s přehledem zvítězil. Naopak Dominik Večeřa v H12 se utkal Antonínem Randusem (1156, Ústí) a dost nečekaně s ním prohrál. Tomáš Kubín pokračoval v dobrých výkonech, v kterých jej nezastavil ani Adam Samohýl (1000, Malenovice). Julie Šimčáková ve FIDE OPEN turnaji narazila na třetího polského hráče Wojciecha Szymanskiho (1422, ULSK Sarnaki). Tentokrát ale utrpěla první polskou porážku. V mistrovských kategoriích tak může pokukovat po postupu už jen Pavel Opluštil (4,5 bodu) v H14 a Tomáš Kubín (4 body) v H10. David Opluštil i Dominik Večeřa mají po 3 bodech a jejich případný postup by byl podmíněn jednak zlepšeným výkonem a jednak výhrami ve všech třech zbývajících kolech.

V sedmém kole se David utkal se Stanislavem Mlýnkem (1427, Malé Hoštice) v ostré partii prohrál a navázal tak na špatné předchozí výkony. Lucie měla za soupeře Tomáše Škaryda (1109, Humpolec) a také ona na svého soupeře nestačila. Pavla už na třetí šachovnici čekal první nasazený David Mavrev (1796, BŠŠ Frýdek-Místek). A ten s ním zametl už v deseti tazích. Dominik si poradil s Viktorií Michálkovou (1123, Třebíč) a přerušil minisérii dvou porážek. Tomáš Kubín se střetl Tadeášem Hladkým (1331, Loko Brno) a ve velmi nadějné partii nakonec neuspěl. V Open turnaji se Julie Šimčáková utkala s Natašou Richterovou (1274, Ratíškovice) a podařilo se jí oplatit soupeřce porážku z Bezměrova.

V sobotním osmém kole se děly věci. V kategorii do 16 let zvítězila Lucie Vaňharová nad Josefem Zeleným (1095, Kuřim). David Opluštil konečně zvítězil nad Richardem Korbelem (1212, Havířov). Pavel Opluštil měl blízko k výhře nad Kryštofem Mikulášem Trávníčkem (1701, Kunovice). Při přechodu do koncovky však udělal drobnou nepřesnost a partie skončila jen remízou. Dominik Večeřa si poradil s Ondřejem Grycmanem (1132, Ústí). Nečekanou ztrátu pak vytvořil Tomáš Kubín, když jen remizoval s Klárou Spáčilovou (1000, Staré Město). Julie Šimčáková dokázala otočit špatně rozehranou partii s Marianem Kotasem (1330, Orlová). Před posledním nedělním kolem to tedy na postup některého z hochů nevypadalo. Teoreticky snad Dominik s Pavlem v případě výher a dalších souher náhod.

V posledním nedělním kole rychle vyhrál David s Terezou Gemsovou (1400, Dolní Benešov). Lucie Vaňharová remizovala s Stanislavem Forýtkem (1154, Staré Město). Pavel Opluštil 3,5 hodiny bojoval, ale stejně odešel poražen od Julie Richterové (1738, Ratíškovice). Dominik Večeřa si nedokázal poradit s Pavlínou Dudovou (1361, BŠŠ Frýdek- Místek) a partie skončila jen remízou. Svou nejhorší partii sehrál Tomáš Kubín, který svého soupeře Bartoloměje Buchtu (1119, BŠŠ Frýdek- Místek) jasně přehrál. V koncovce s dvěma figurami víc ale pouze remizoval. Julie Šimčáková v posledním kole prohrála s Tomaszem Gruszkou (1752, Polsko).

Celkově v H16 obsadil David Opluštil 24. místo s 5 body a průměrem soupeřů 1428. Ztratil několik dobře rozehraných partií a jeho výkony i výsledek mohly být podstatně lepší. Ve svém posledním vystoupení na Přeboru Moravy podal průměrný výkon, ale celkově nezklamal.
Lucie Vaňharová obsadila 7. místo v dívčí kategorii se ziskem 3,5 bodu s průměrem soupeřů 1304. Lucka má nedostatky v teorii zahájení, ale přesto dokáže bojovat v průběhu celé partie. Turnaj zvládla zhruba na své úrovni a určitě odjížděla spokojená.
Pavel Opluštil v H14 obsadil 27. místo s 5 body a průměrem soupeřů 1512. Pavel bojoval od první do poslední partie a hrál velmi pěkné nadprůměrné šachy. Mrzet ho může zbytečná remíza s Targoszem a taky rychlá prohra s prvním nasazeným Mavrevem. V předposledním kole vypustil výhru s Trávníčkem a přišel o reálnou šanci na postup. Prohra v posledním kole po boji s Richtrovou ho nakonec srazila v pořadí až nezaslouženě dolů.
Dominik Večeřa v H12 obsadil 17. místo s 5,5 body a průměrem soupeřů 1282. Dominik odehrál velmi solidní turnaj. V podstatě doplatil na překvapivou porážku s Randusem. Jinak slabší hráče porazil a se silnějšími prohrál. A v posledním kole remizoval s Dudovou, která měla stejné ELO jako Dominik. Nechybělo mu mnoho k umístění v první desítce.
Tomáš Daniel Kubín v H10 obsadil 16. místo s 5 body a průměrem soupeřů 1151. Pro Tomáše to byl první tak náročný turnaj a to se projevilo na jeho nezkušenosti. Tomáš má velký talent a už na tomto turnaji to předváděl. Bohužel jeho výkony, jak to bývá v této kategorii běžné, byly nevyrovnané. O lepší bodový zisk se připravil zbytečnými remízami. Dokonce ještě mohl v posledních dvou kolech bojovat o postup, ale obě partie jen remizoval i když průběh obou měl pod kontrolou. Julie Šimčáková v OPEN turnaji skončila na 34. místě se 4 body s průměrem soupeřů 1524. Julie si přijela zahrát šachy. Hrála až od druhého kola a tak vybojovala 50% bodů s kterým byla spokojena.
Celkově lze hodnotit Mistrovství Moravy pro všechny naše hráče jako úspěšné. Všichni hráči zahráli na úrovni své výkonnosti. K vyšším umístěním, by museli zahrát nad své možnosti, což se však nestalo.

Žádné komentáře:

Okomentovat