středa 27. července 2016

Šachový festival mládeže – turnaje C

Již počtvrté se sjeli do Bezměrova účastníci mezinárodního Šachového festivalu mládeže. Záštitu nad festivalem převzala poslankyně evropského parlamentu MUDr. Olga Sehnalová. Rekordní již byla účast v C-rapidových turnajích, jimiž festival začínal.

V turnaji C1 hráčů do 15 let se prezentovalo celkem 19 hráčů. Hrálo se švýcarským způsobem na 7 kol, tempem 2 x15 minut na partii. Turnaj přinesl zajímavé partie a nakonec vcelku očekávané pořadí. Všem totiž ukázali záda dva zahraniční hráči z belgického Mechelenu. Oba měli po šesti bodech, takže o vítězi muselo rozhodnout pomocné hodnocení. Zlatou medaili tak vybojoval Thijs De Bock a stříbro zbylo na Sterre Dauwa. Bronzovou příčku obsadil s 5,5 body Alexandr Skalský (ŠK Staré Město).
V kategorii dívek si vítěznou trofej odnesla domácí hráčka Lucie Vaňharová (Sokol Postoupky) před Terezií Černou (ŠK Zlín-Malenovice). Nejlépe z domácích hráčů skončil na 8. místě Vladimír Béna.

Stejným způsobem i hracím tempem se hrál souběžně i C2-turnaj dětí do 11 let. Zde se sešla rekordní účast 36 hráčů a hráček ze 4 států. Kromě hráčů České republiky se účastnili i zástupci Belgie, Běloruska a Islandu. Turnaj měl několik favoritů na celkové prvenství. Nakonec byl nejlepší Vilém Faja (ŠK Kuřim, 6,5 bodu), který tak obhájil své prvenství z loňského roku. Na druhém místě pak skončil první nasazený Štěpán Hrbek (Unichess Praha, 6 bodů) a bronzový stupínek obsadil Viktor Šimek (ŠK Zlín- Malenovice, 5,5 bodu). Skvělé šesté místo obsadil Lukáš Vaňhara z pořádajícího oddílu Sokol Postoupky. Neztratil se ani Tomáš Daniel Kubín, který skončil v těžké konkurenci na 11. místě.
V kategorii dívek zvítězila Ema Růžičková (A 64 Grygov) před Taťánou Nesporou (ŠK 1921 Zábřeh, obě 5 bodů) a třetí Janou Prapirnou (Strateg Minsk, 3 body).

Tradičně byla vyhlášena i soutěž družstev. Velký pohár pro vítězný tým putoval do belgického Mechelenu. Druhou příčku obsadilo ŠK Staré Město a třetí skončil tým ŠK 1921 Zábřeh.

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat