středa 27. července 2016

Šachový festival mládeže – turnaj B

4. ročník Šachového festivalu mládeže byl ve všech směrech rekordní. Po přestěhování do zrekonstruovaných prostor Kulturního domu v Bezměrově získali hráči větší komfort a projevilo se také na rekordní účasti v B-OPEN FIDE turnaji. Ten se hrál švýcarským způsobem na 7 kol, hracím tempem 90 minut + 30 s za provedený tah. Na startovní listině se objevili mezinárodní mistr Jan Sosna (Slavoj Poruba) i dva mistři FIDE Josef Mudrák a Vladimír Karlík (oba Slavia Kroměříž). Celkem se tohoto klání zúčastnilo 51 hráčů z ČR, Slovenska, Belgie a Běloruska. Mezi účastníky nechyběla řada mladých talentovaných hráčů, kteří dychtivě bojovali se svými zkušenějšími kolegy.

V prvních kolech se k nějakému výraznému překvapení nechystalo. Ale další průběh byl ve znamení nastupujícího mládí a zkušení harcovníci měli co dělat, aby zachránili své krky. Výborný turnaj odehrála teprve 17letá Natálie Kaňáková z Beskydské šachové školy z Frýdku-Místku. Tato pravidelná účastnice bezměrovských festivalů vyrazila všem favoritům dech svou skvělou hrou. Dokázala v prvních šesti kolech získat 5,5 bodu a tak ji stačila v posledním kole jen velmistrovská remíza k tomu, aby celý turnaj vyhrála. Kromě hlavní ceny, ještě vybojovala prvenství v kategorii žen a juniorů. Na druhém místě skončil Petr Kapusta (Slavia Kroměříž), který za Natálkou zaostal o půl bodu. O dalšího půlbodu zpět byla početná skupina favoritů. Všem však vypálil rybník mladý běloruský hráč Alexandr Korolev (Strateg Minsk). A tak až čtvrtý skončil Jan Sosna a pátý Josef Mudrák. Na šestém místě skončil nejlepší hráč pořádajícího oddílu a obhájce titulu Roman Brázdil.
V kategorii žen stříbrnou medaili získala Lucie Vaňharová (Sokol Postoupky, 1,5 bodu).
Mezi juniory skončil druhý Martin Húsek (ŠK Staré Město, 4,5 bodu) a bronz bral odchovanec Postoupek Jan Polišenský (Slavia Kroměříž, 4 body).
V kategorii hráčů do 15 let byl nejúspěšnější Thijs De Bock (Mechelen), před Alexandrem Skalským (ŠK Staré Město) a Luciánem Vantuchem (BŠŠ Frýdek-Místek, všichni 4 body).

Součástí turnaje byl také Přebor Sokolské župy Hanácké, který vyhrál Roman Brázdil. Současně se vyhlašoval také Krajský přebor hráčů do 15 let. Zde si zlato odvezl Alexandr Skalský, stříbrný byl Filip Matůš (Sokol Ústí) a bronzový Lukáš Macháček (ŠK Staré Město, všichni 4 body).

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat