neděle 5. června 2016

Zlínský šachový turnaj pro mládež 2016 – 3. turnaj

Šachový klub Zlín-Malenovice pořádal v sobotu 4. června 2016 3. Zlínský šachový turnaj pro mládež. Chlapci a děvčata soutěžili ve věkové kategorii 2005 a mladší (26 účastníků) a v kategorii 2000 až 2004 (13 účastníků), přitom děvčata a chlapci hráli v těchto skupinách vždy společně. Hrálo se švýcarským systémem na 7 kol, s časovým limitem 2 x 20 minut.

Sokol Postoupky vyslal do soutěže celkem 4 chlapce a 1 dívku. Jako vedoucí šachové výpravy TJ Sokol Postoupky jsem vzal na tuto soutěž i tři děti SVČ Šipka Kroměříž, Matěje Nepovíma, Mirka Černocha a Thomase McEvoye.

V kategorii mladších žáků zvítězil Jakub Mařák (6/7) z SK EMKaD Holešov, který byl v soutěži druhým nasazeným hráčem. Na 2. místě se umístil překvapivě náš hráč Tomáš Daniel Kubín (5,5/7). Tomáškovi se turnaj vydařil, neprohrál ani jednu partii po 4. kole měl fantastické 4 body, když dokázal ve 3. kole porazit nasazenou jedničku Viktora Šimka a ve 4. kole nádherně přehrál nasazenou dvojku turnaje a také celkového vítěze Jakuba Mařáka. Ve zbývajících kolech hrál už Tomášek trochu na jistotu, proto přišly 3 remízy v závěrečných partiích s relativně slabšími hráči. Především pak v poslední partii byla dána remíza v lepší pozici pro našeho hráče. 3. místo si vybojoval Marek Valkovič (5,5/7) ze ŠK Zlín-Malenovice, z.s. Další hráč našeho oddílu Lukáš Vaňhara obsadil 13. místo (3,5/7). Lukáš má ve hře ještě velké rezervy, záleží jen na něm samotném, zda se u něj dostaví lepší výsledky. Příjemným překvapením bylo 7. místo Matěje Nepovíma (4,5/7), který už požádal o registraci v našem šachovém oddíle. I Matýsek má velké rezervy, chce to jen více přidat v přípravě. Další hráči SVČ Šipka přijeli na turnaj pro cenné zkušenosti. Mirek Černoch se umístil na solidním 21. místě (3/7) a Thomas McEvoy (1/7) skončil na 25. místě.

V kategorii starších žáků zvítězil nejvýše nasazený Drábek Pavel ze ŠK Zlín-Malenovice (6,5/7). Na 2. místě se umístil náš hráč, Vančura Jakub (6/7) který hrál velmi pěkně, jen dvakrát remizoval a jako jediný sebral půl bodu vítězi turnaje. Na 3. místě se umístila nasazená jednička turnaje, Patrik Richvalský (5/7) ze ŠK Zlín-Malenovice, z.s. Další náš hráč Rosťa Huňa (3/7), se umístil na solidním 7. místě tedy přesně uprostřed startovního pole. Rosťa se stále zlepšuje a určitě se dostaví i lepší výsledky. Lucka Vaňharová (4/7), vyhrála kategorii dívek, v celkovém hodnocení jí patřilo pěkné 5. místo. Lucka hrála pěkné partie a je vidět, že ji šachy přináší velké potěšení.

Co říci závěrem? Všichni hráči TJ Sokol Postoupky důstojně reprezentovali náš oddíl a zaznamenali na tomto turnaji velmi pěkná umístění. Především umístění Tomáška Daniela Kubína a také Jakuba Vančury jsou příslibem, že v našem oddíle „rostou“ noví a kvalitní hráči. Škoda, že na turnaji chyběli naši špičkoví hráči už zmiňovaných věkových kategorií (sourozenci Opluštilovi, Dominik Večeřa, Hana Baštincová, Amálka Žáčková a další), kteří už vybojovali pro oddíl celou řadu pěkných výsledků i na krajských a celostátních soutěžích a nemohli se z různých důvodů turnaje zúčastnit. Děkuji za pomoc při dopravě dětí na turnaj panu Jiřímu Kubínovi.

Jan Štefek

Žádné komentáře:

Okomentovat