středa 23. března 2016

KP družstev mladších žáků

19. března 2016 se konal ve Valašské Bystřici Krajský přebor družstev mladších žáků za účasti 16 šachových týmů. Šachový oddíl Sokol Postoupky poslal do této soutěže 2 družstva.

Šachový tým Sokol Postoupky „A“ měl v turnaji toto zastoupení: 1. Opluštil Pavel, 2. Večeřa Dominik, 3. Mařák Jakub (host), 4. Pospíšilová Karla, 5. Baštincová Hana, 6. Kubín Tomáš Daniel. Šachový tým Sokol Postoupky „B“ nastoupil do soutěže v sestavě: 1. Novák Marian, 2. Bőserle Daniel, 3. Haderka Patrik, 4. Novák David, 5. Bőserle Martin, 6. Žáčková Amálie.

Pořadí družstev na 1. – 6. místě: 1. Zbrojovka Vsetín „A“ 16 bodů 2. ŠK Staré Město „A“ 16 bodů 3. ŠK Zlín Malenovice 15 bodů 4. Sokol Ústí 13 bodů 5. Sokol Postoupky „A“ 13 bodů 6. Zbrojovka Vsetín „B“ 12 bodů

Hodnocení a výsledky družstva Sokola Postoupky „A“, které skončilo v celkovém pořadí na 5. místě.
Naše „áčko“ bylo nasazeno do turnaje jako druhý nejsilnější tým. V 1. kole naši chlapci a děvčata porazili Sokol Bystřičku 6 : 0, ve 2. kole porazili Zbrojovku Vsetín „B“ stejným výsledkem, tedy 6 : 0. Ve 3. kole hrálo „áčko“ zápas s pozdějším vítězem Zbrojovkou Vsetín „A“ a tomuto týmu jsme podlehli nečekaně 2,5 : 3,5. Výraz nečekaně je na místě. Zcela zbytečně ztratil bod se svým soupeřem Pavel Opluštil, když v partii měl už dvě lehké figury navíc a nechal si dát jednoduchý mat na 8. řadě. V tomto zápase odevzdala body i naše děvčata jak Karla Pospíšilová, tak i Hanka Baštincová. Pokud bychom v tomto zápase brali 3 body, skončili bychom pravděpodobně na 1. místě, měli jsme vynikající pomocné hodnocení. Ve 4. kole naše družstvo porazilo Sokol Ústí 5 : 1 a v 5. Kole ŠK DDM Slavičín 4 : 2. V 6. Kole remizovalo „áčko“ se silným družstvem ŠK Staré Město „A“ 3 : 3. V tomto zápase sehráli vynikající partie Pavel Opluštil, který porazil Viktorku Všetulovou černými figurami, krásným útokem na dámském křídle, Hanička Baštincová porazila vicemistryni republiky do 10 let Marii Vaňkovou a Tomáš Kubín „vyškolil“ mladého Matěje Babulu. Remíza se Starým Městem jen ukázala potencionální sílu našeho družstva. V posledním kole naši chlapci a děvčata sehráli pravděpodobně nejhorší zápas a prohráli se silným týmem ŠK Malenovice 1,5 : 4,5. I v tomto zápase měli naši hráči na šachovnicích velmi pěkné postavení, Pavel Opluštil a Jakub Mařák stáli velmi dobře, ale vyhrát se jim nepovedlo. Nádhernou partii v posledním kole sehrála opět Hanka Baštincová. V celkovém hodnocení jednotlivců „áčka“nikdo nezklamal a všichni chlapci i děvčata hráli velmi pěkně a důstojně reprezentovali náš oddíl v této soutěži. Pochvalu si proto zaslouží všichni. Výsledky jednotlivých hráčů: 1. Opluštil Pavel (4 body), 2. Večeřa Dominik (3,5 bodu), 3. Mařák Jakub (5 bodů), 4. Pospíšilová Karla (4 body), 5. Baštincová Hana (5 bodů), 6. Kubín Tomáš Daniel (6,5 bodu, nejlepší individuální bodový zisk ze všech startujících hráčů).

Hodnocení a výsledky družstva Sokola Postoupky „B“, které skončilo v celkovém pořadí na 16. místě.
Naše „béčko“ jelo na turnaj sbírat zkušenosti, bylo také nejmladším týmem v soutěži. I přes prohry, odehrálo s většinou družstev pěkné a vyrovnané výsledky. 1. kolo prohra se Zbrojovkou Vsetín „A“ 1 : 5, 2. kolo cenná remíza se Zbrojovkou Vsetín „C“ 3 : 3, 3. kolo prohra se Sokolem Bystřička 1 : 5 a ve zbývajících čtyřech kolech vždy těsné a stejné prohry stejným skóre 2 : 4 s družstvy Sokol Valašská Bystřice, Klub her Zašová, ŠO Karolínka a SVČ Rožnov pod Radhoštěm. V celkovém hodnocení jednotlivců „béčka“ všichni chlapci a jedna dívka (Amélie Žáčková) hráli dobře a získávali tak cenné zkušenosti do dalších turnajů. Děkuji všem členům „béčka“ (Novákovi Mariánovi, Bőserle Danielovi, Haderkovi Patrikovi, Novákovi Davidovi, Bőserle Martinovi a Žáčkové Amélii za jejich vystoupení na turnaji a vzornou reprezentaci). Další pochvalu za bodový zisk zaslouží Bőserle Daniel (1 bod), Bőserle Martin (1 bod), Patrik Haderka (4 body) a Amélie Žáčková (7 bodů, z toho dva zápasy kontumačním výsledkem). Amálka Žáčková byla v procentuálním hodnocení nejlepší hráčkou turnaje, měla 100% bodový zisk. Na závěr chci poděkovat rodičům všech dětí, kteří své děti na turnaj dopravili a v průběhu turnaje jim poskytovali náležitý servis i podporu. Děkuji tedy panu Kubínovi, panu Žáčkovi a paní Žáčkové, panu Tomečkovi, paní Bőserlové a panu Novákovi. Děkuji také panu Pospíšilovi za velkou pomoc při sestavování týmu našeho A-družstva. Věkovou kategorii mladších hráčů „opouští“ po této sezóně Pavel Opluštil, Karla Pospíšilová a Patrik Haderka. Tito hráči nás budou reprezentovat už jen v kategorii starších žáků a žákyň. S ostatními, věřím tomu, se za rok na tomto turnaji všichni zase setkáme.

Jan Štefek

Žádné komentáře:

Okomentovat