neděle 14. prosince 2014

Talent CUP 2014

Již 8. ročník mezinárodního šachového turnaje mládeže hostil hotel Petr Bezruč pod Lysou horou. Mezi 145 účastníky z Polska, Slovenska a ČR bylo na startovní listině i 7 hráčů Sokola Postoupky.
V Hlavním turnaji A do 11 let nás reprezentoval Pavel Opluštil a dvojice dívek Zdeňka Jordová a Karla Pospíšilová. Hrálo se švýcarským způsobem na 9 kol, tempem 2x45 minut + 30 s za provedený tah. Výborně do turnaje vstoupila Karla Pospíšilová, v první polovině turnaje trápila nejednoho favorita či favoritku. (viz TV příspěvek) Bodového zisku ale bylo nakonec pomálu. Díky své nezkušenosti totiž jinak dobře hrající Karla své partie prohrávala. Nakonec z toho bylo 8. místo mezi dívkami. Zdeňka Jordová (2,5) hrála velmi pěkné, řekl bych i vyspělé šachy. Hrála přemýšlivě a docela pomalu. Její bodový zisk však vůbec neodpovídá předvedené hře. Zdenička totiž skoro ve všech partií udělala nějakou hrubou chybu a soupeři ji nemilosrdně trestali. Proto skončila mezi dívkami na 7. místě.
Pavel Opluštil byl nasazen někde v polovině startovní listiny. Proto hned v prvním kole hrál na 2. šachovnici s jedním z favoritů. Po srdnatém boji prohrál, ale s optimizmem nastoupil do dalšího kola. V jasně vyhrané pozici přehlédl trojtahový mat. Tato porážka na něm zanechala hluboké stopy. Jeho hra byla plná chyb. Takže pouhé tři body jsou velkým zklamáním.

V kategorii B do 9 let nás reprezentovala trojice Dominik Večeřa, Hana Baštincová a Lukáš Vaňhara. Hrálo se stejným systémem jako v turnaji A. Nejlépe do turnaje vstoupil překvapivě Lukáš Vaňhara, pro něhož to byl první tak významný turnaj. Lukáš překvapil pěknou hrou, ale pořád se do jeho hry vkrádají nepochopitelné hrubky. Přesto dokázal získat 3,5 bodu což je pro něj velký osobní úspěch. Hanička Baštincová využila turnaj k přípravě na MČR mládeže. V rámci této přípravy tak zkoušela nová zahájení. Hrála docela slušné šachy. Dostávala se do složitých pozic, které zatím moc nezvládala. Přesto získala 4 body a obsadila 9. místo mezi dívkami. Nejlepším našim hráčem pak byl Dominik Večeřa. Po úvodních dvou porážkách pochopil, že musí změnit přístup k partiím a ve zbývajících kolech již ztratil jen jeden bod. Se 6 body tak obsadil vynikající 8. místo a potvrdil oprávněnost svého postupu na MČR v následujícím roce.

V kategorii C do 15 let nedosáhl výraznějšího úspěchu David Opluštil, když uhrál pouze 2,5 bodu ze 7 partií. Z nedělního kola vysílala přímým vstup Česká televize.

WP_000436WP_000438WP_000439

Žádné komentáře:

Okomentovat