sobota 29. listopadu 2014

Grand Prix v Bezměrově

V příjemném prostředí Bezměrovského dvora se uskutečnil první turnaj letošní série GP Zlínského kraje v rapid šachu mládeže. Akce se konala za podpory Zlínského kraje a Městského úřadu v Kroměříži.
Pořadatelé ze Sokola Postoupky celkem přivítali 83 hráčů a hráček ze 14 šachových oddílů. Hrálo se tradičně švýcarským systémem na 7 kol, tempem 2x20 minut. Mladí šachisté a šachistky bojovali ve třech věkových kategoriích. Ve hře nebyly jen medaile, poháry a věcné ceny, nýbrž i postupová místa na Mistrovství České republiky.

V každé kategorii jsme měli vážného kandidáta na medaile. V nejmladší kategorii do 10 let to byl Dominik Večeřa. Ten také dlouho bojoval o celkové prvenství. Z posledních tří kol však vytěžil jen jeden bod a tak na něho zbyla nepopulární čtvrtá příčka. Zvítězil Štěpán Řezníček (Zbrojovka Vsetín), před Michalem Černým (Zlínterm) a Vlastimilem Babulou (Staré Město). Pěknou čtrnáctou příčku ještě vybojoval Lukáš Vaňhara.
Mezi dívkami jednoznačně kralovala domácí Hana Baštincová. Celkově skončila šestá a s velkým náskokem vybojovala zlatou medaili.

V kategorii do 12 let startoval poprvé Pavel Opluštil. Vloni zde vyhrál kategorii do 10 let. I letos dokázal, že patří mezi největší talenty v kraji a dokázal zvítězit v kategorii do 12 let. Devátým místem potěšil i Tadeáš Šruc. V kategorii dívek byla nejlepší Viktorie Všetulová (Staré Město), ale hned za ní skončila výborně hrající Karla Pospíšilová (Postoupky).

V nejstarší kategorii do 14 let si to v bratrovražedném souboji rozdávali Karel a Ondřej Vrajové (Sokol Hošťálková). Tentokrát byl lepší mladší Ondřej, který vybojoval zlato. Stříbro zbylo na bratra Karla. Bronzovou medaili získal David Opluštil (Postoupky), když podlehl jen zmiňované bratrské dvojici. Další dva domácí hráči skončili na bodech, když Tomáš Pecháček obsadil 11. a Ivo Řezníček 15. místo.
Mezi dívkami zvítězila Klára Dančáková (Zbrojovka Vsetín). Stříbrnou medaili pak získala Lucie Vaňharová a zaokrouhlila tak počet získaných medailí pro Postoupky na pět.

V soutěži družstev vyhrálo Staré Město (99 bodů) před Sokolem Postoupky (92 bodů) a Zbrojovkou Vsetín (82).

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat