sobota 11. ledna 2014

KP družstev starších žáků(1) v Osvětimanech

K dnešnímu úvodnímu trojkolu odjížděl náš tým do Osvětiman v této sestavě: 1. David Opluštil, 2. Pavel Opluštil, 3. Petra Večerková, 4. Dominik Večeřa, 5. Tadeáš Šruc. Cíl byl jasný. Třikrát  vyhrát a zajistit si tak účast v této soutěži i pro příští rok. Soupeři sice nebyli lehoučcí, ale cíl to byl velmi reálný. Vždyť obhajujeme stříbrné medaile z loňska. Naše sestava je ale prakticky tvořena mladšími žáky a tak na celkové vítězství jsme nemysleli.
V prvním kole nás čekal tým Slavičína. Po zahájení to vypadalo na naše jasné vítězství. David (1) získal kvalitu a mířil k vítězství, Pavel (2) stál vyrovnaně, Petra (3) stála také na rovinu, Dominik (4) měl pěšce na víc a směřoval k výhře. No a když i Tadeáš (5) přistoupil k zápasu zodpovědně a hrál pomalu, tak brzy získal věž a zaknihoval náš první bod  1:0. Nepříjemného překvapení jsme se dočkali vzápětí, když Petra(3) ustoupila špatně  králem a bylo po partii 1:1. Pavel(2) také partii pokazil a stál na  prohru. A tak se zdálo, že o osudu zápasu se rozhodne na 4. šachovnici. Dominik sice vrátil pěšce, ale mohl soupeři dvakrát sebrat figuru. Ani jednou se tak nestalo. Podruhé to bylo v koncovce, která byla najednou místo jasně vyhrané , prohraná 1:2. Skóre srovnal David (1), když jednu chvíli stál také na prohru. Nakonec  ale rozhodla jeho efektní oběť jezdce 2:2. Rozhodoval Pavel (2), ale jeho vyhlídky byly pramalé. V podstatě bylo rozhodnuto 2:3.
V druhém kole nás čekal tým Kunovic, který nám pravidelně bere body. Opět se partie vyvíjeli v náš prospěch. Tadeáš(5) získal ze zahájení dva pěšce, Dominik (4) měl kvalitu na víc a David (1) získal čistou figuru. Další dvě partie vypadali vyrovnaně. Zřejmě rozhodující okamžik zápasu nastal, když Tadeáš (5) suveréně přešel z vyhrané koncovky věž a 3 pěšci, proti věži a pěšci, do remízové koncovky krajního pěšce 0,5:0,5. Do vedení nás dostal David (1), když soupeř se musel vzdát 1,5:0,5.  Petra (3) mezitím v taktické přestřelce ztratila figuru, ale v rozhodující pozici mohla soupeře ještě hodně potrápit matovým útokem. Bohužel po další chybě už soupeř zabodoval 1,5:1,5. Dominik (4) sice přišel o figuru, ale nápaditou hrou soupeře úplně rozbil a dostal nás opět do vedení 2,5:1,5. Rozhodoval opět Pavel (2) a opět s pěšcem méně. V těžké pozici, s minimem času na hodinách ztratil věž a bylo vyrovnáno 2,5:2,5.
V třetím kole nás čekalo derby s Kroměříží, nováčkem soutěže. Soupeř před sezonou posiloval i z našich řad, a tak byl tento souboj o to prestižnější. Po bleskovém vývoji na posledních dvou šachovnicích, se zápas opět vyvíjel velmi dobře v náš prospěch. Po sedmi tazích dal Tadeáš (5) mat a vedli jsme 1:0. Vzápětí po hrubé chybě soupeře dal jednotahový mat Dominik (4) a vedli jsme 2:0.  Pavel (2) měl velmi pěkné útočné možnosti a David (1) stál vyrovnaně.Zatímco Petra(3) rozehrála jednu ze svých nejlepších partií a svou zkušenější soupeřku málem zahnala mimo šachovnici. Z drtivého tlaku ovšem nakonec vyšla s 2 pěšci méně. Bohužel po náročném dnu unavený Pavel (2) nedokázal najít přesné útočné postupy a jeho obrana byla slabá 2:1. Petra(3) i přes materiální nevýhodu stále měla v koncovce dvojici střelců, která ji umožnila velké remízové šance. Bohužel přehlédla figuru a bylo vyrovnáno 2:2. Rozhodovalo se na první šachovnici.David (1) se dostal do velké časové tísně. V remízové koncovce prohrál na čas a tak jsme prohráli 2:3.
Po prvních třech kolech jsme tak  na posledním desátém místě a čeká nás tuhý boj o záchranu.Další tři kola proběhnou za 14 dní ve Slavičíně.

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat