neděle 15. prosince 2013

Talent CUP v Malenovicích

V Malenovicích pod Lysou Horou se již posedmé sešla skvělá mezinárodní konkurence 127 hráčů z ČR, Polska, Běloruska, Slovenska a Rakouska. Již po několikáté vyslaly Postoupky početnou výpravu. Ve třech turnajích startovalo deset našich reprezentantů.
V hlavním turnaji A do 11 let startovala čtveřice Zdeňka Jordová, Lucie Vaňharová, Theo Fekar a Libor Baštinec. Turnaj se hrál švýcarským systémem na 9 kol, tempem 2×45 minut + 30s za provedený tah. Hráči jeli především sbírat zkušenosti a velké výsledky se od nich nečekaly. Nejlépe z uvedené čtveřice si vedl Theo Fekar, který získal 5 bodů a 16. místo. Theo hrál v průběhu turnaje stále lépe a přes některé chyby se výrazně zlepšoval. To se bohužel nedá říci o Liborovi Baštincovi. V turnaji získal 1,5 bodu a to stačilo na 32. místo. Libor hrál celý turnaj rychle, a proto nestačil na své soupeře. Lucie Vaňharová naopak hrála velice zodpovědně, a stejně přistupovala i k rozborům. Sice několik dobře rozehraných partií prohrála po hrubých chybách. Přesto  bylo vidět velké zaujetí a také zlepšení. Lucka získala 3 body a skončila na 8. místě mezi dívkami. Zdeňka Jordová byla na takovém turnaji poprvé a přijela hlavně sbírat zkušenosti. Několikrát se jí povedlo soupeře přehrát, ale ani jednou se jí nepovedlo takhle dobře rozehranou partii dovést do vítězného konce. Bylo na ni vidět, že ji chybí herní praxe. Mezi dívkami skončila na 10. místě.
V B-turnaji do 9 let jsme měli tři zástupce: Pavel Opluštil, Dominik Večeřa a Hana Baštincová. A všichni tři mohli myslet na dobré umístění. Pavel Opluštil obhajoval z loňska šesté místo a tak měl patřit k favoritům. Čáru přes rozpočet mu udělalo již první kolo, kdy špatně vyhodnotil remízovou pozici a místo aby dával věčný šach, tak se neubránil útoku soupeře. I nadále své soupeře přehrával spíš díky svým zkušenostem. Stále hrál příliš rychle, aby se neobjevila nějaká ta chyba. Přesto všechno se dostal  na přední stoly a bojoval o medaile do poslední partie. V předposledním kole měl ale velké štěstí, když se mu soupeř předčasně vzdal. V posledním kole měl naopak smůlu, když jasně vyhranou partii jen remizoval. Celkovým ziskem 6,5 bodu pak obsadil pěkné 7. místo. Dominik Večeřa střídal velmi pěkné okamžiky s hrubými chybami. Navíc začátek turnaje hrál moc rychle. Pak zklidnil a přineslo to řadu čtyř vítězství. Pak narazil na silné hráče, kteří mu ukázali, kde má ještě mezery. Se ziskem 5 bodů obsadil Dominik pěkné 17. místo. Na rozdíl od Pavla, bude Dominik hrát tuto kategorii ještě příští rok a má tak předpoklady proniknout na přední příčky. Hanička Baštincová dokázala, že její hra má vzestupnou tendenci. Tentokrát se ji ale výsledkově tolik nedařilo. Hlavním důvodem zřejmě bylo, že dvě jasně vyhrané partie prohrála. Dokázala však, že může hrát pomalu a to je to nejdůležitější zjištění. Se ziskem 3 bodů obsadila 7. místo mezi dívkami.
Poslední tři roky je zařazen do Talent CUPu i třetí turnaj C žáků do 15 let. Tento turnaj se hraje na FIDE ELO švýcarským způsobem na 7 kol, tempem 2×60 minut + 30s za tah. Zde jsme měli trojici zástupců. Jako první nasazený byl Miroslav Rakušan. Ten tu vloni prožil veliké trápení, když byl také mezi favority a skončil v poli poražených. A v podstatě se situace zopakovala i letos. Dvě prohry a remis v prvních třech kolech, to nebyl start z říše snů. Pak se Mirek dobře vyspal a druhý den zabral. Konečné 4 body a 7. místo není až taková hrůza. Druhý náš zástupce David Opluštil skončil v loni na krásném 3. místě v A-turnaji. Letos tak patřil mezi nejmladší účastníky C-turnaje. Také on začal velmi špatně a postupem času se nepatrně zlepšil. Se ziskem 3,5 bodu obsadil 10. místo. Poslední možnost startovat na tomto turnaji využila Julie Šimčáková. Předváděla spíše průměrné výkony a tak ji to stačilo jen na dva body a 5. místo mezi děvčaty.
Součástí turnaje byla i návštěva místního bazénu s mořskou vodou, kde se mohly děti dostatečně vyblbnout. A protože jim to stejně nestačilo, tak jsme udělali oddílový přebor v bowlingu, v kterém zvítězil Libor Baštinec. S přístupem i partiemi dětí jsem byl vcelku spokojen a doufám, že se turnaj líbil i jim a příští rok zase vyrazíme směr Lysá Hora.
opl

Žádné komentáře:

Okomentovat