sobota 30. listopadu 2013

GP ZK v rapid šachu 1. turnaj Bezměrov

Dnes v Bezměrovském dvoře proběhl první turnaj Grand Prix  Zlínského kraje v rapid šachu mládeže. Turnaje se zúčastnilo úctyhodných 94 hráčů ze 13 šachových oddílů. Turnaj se konal za podpory Zlínského kraje.
Hrálo se tradičním švýcarským způsobem na 7 kol, ve třech věkových kategoriích. Pořadatelé navíc ještě vyhlašovali čtvrtou kategorii nejmladších nadějí do 8 let. Pro vítěze byly připraveny hodnotné ceny, včetně slaných dortů se šachovou tématikou.

V kategorii žáků do 10 let jednoznačně kraloval domácí Pavel Opluštil, když získal plný počet 7 bodů. Vybojoval tak pro Postoupky první zlatou medaili. Zdatně mu sekundovali další dva naši hráči. Výborně zahrál Tadeáš Šruc, který vybojoval 4,5 bodu a konečné páté místo. Prohrál jen s Pavlem a s dalším oddílovým kolegou Dominikem Večeřou. Ten předváděl také skvělé výkony a dlouho se držel na medailových příčkách. Nešťastnou prohrou na čas v posledním kole v jasně vyhrané pozici však skončil na výborném, ale nepopulárním, čtvrtém místě.  Všichni tři naši hráči však zaslouží uznání za velmi dobré výkony.
Na dalších medailových příčkách pak skončili bratři Řezníčkovi ze Vsetína. Druhý skončil osmiletý Štěpán a třetí teprve šestiletý Patrik. Ten samozřejmě suverénně zvítězil i v kategorii chlapců do 8 let.

V kategorii dívek jasně zvítězila Viktorka Všetulová ze Starého Města. Stříbrnou medaili vybojovala Hanička Baštincová se ziskem 4 bodů. Hanička střídala výkony jak na běžícím páse. Ale hlavně hrála strašně rychle a tak lépe jak druhá skončit ani nemohla. Další naší reprezentantkou byla Eliška Vymětalová. Ta se zúčastnila šachového turnaje po hodně dlouhé době. Získala dokonce 2,5 bodu což jí stačilo na pěkné šesté místo. V kategorii dívek do 8 let pak zvítězila Klárka Spáčilová ze Starého Města.

V prostřední kategorii do 12 let jsme měli zastoupení v podobě Thea Fekara a Ivo Řezníčka. Především Theo bojoval o přední příčky a nakonec díky remíze v posledním kole skončil na devátém místě. Jinak atakoval umístění těsně pod stupni vítězů. Pochválit ale musím i našeho druhého zástupce Ivo Řezníčka. Ten totiž ukázal výrazné zlepšení a pokud bude nadále přistupovat k partiím zodpovědněji, tak budou i výsledky čím dál lepší. Ivo nakonec obsadil se 4 body 13. místo z 33 hráčů.

  V kategorii dívek do 12 let jsme měli hned tři hráčky a všechny tři tvrdě bojovaly o vítězství. V těsném souboji nakonec zvítězila nejzkušenější Petra Večerková, která tak přidala na postoupecké konto druhou zlatou medaili. Stříbro vybojovala Lucie Vaňharová a bronzovou medaili pak další naše zástupkyně Zdeňka Jordová. Všechny tři dívky tak přispěly k plnému medailovému zisku pro pořádající oddíl. V nejstarší kategorii do 14 let jsme měli jen tři zástupce mezi chlapci. Největším želízkem v ohni byl druhý nasazený David Opluštil. Ten také od prvních kol vítězil, i když někdy spíš díky svým zkušenostem. Rozehrál se postupně k lepším výkonům, když dokázal porazit i prvního nasazeného Frantu Mrkuse. A bylo to vůbec poprvé v životě, co

tohoto mistra ČR, porazil. V předposledním kole pěkně přehrál Adélu Bierskou. V posledním kole na něj čekala další slečna Lucie Ambrožová. David však tentokrát nenašel přesnou obranu proti matovému útoku a prohrál. Přišel tak o prvenství v turnaji a bral pouze stříbrnou medaili. Další dva naši hráči nepodali své standardní výkony a skončili: Tomáš Pecháček se 4 body desátý a Filip Zavadil se 3,5 body dvanáctý. Vítězem se stal František Mrkus a v kategorii dívek Lucie Ambrožová, oba ze Starého Města.

V kategorii družstev se Postoupkách podařilo prodloužit sérii vítězství, když získaly 122 bodů a předčily tak Staré Město (105) i Zbrojovku Vsetín (75). První turnaj GP se vydařil po všech stránkách a brzy se můžeme těšit na další akce.
opl

2 komentáře:

  1. Díky všem organizátorům za super organizaci a povedenou akci !

    OdpovědětVymazat
  2. Turnaj se mně moc líbil, díky :-)
    Gabriel

    OdpovědětVymazat