sobota 18. května 2013

GP v Osvětimanech

Dnes byla zakončena série turnajů Grand Prix Zlínského kraje v rapid šachu, čtvrtým turnajem v Osvětimanech. Na startu se sešlo 72 hráčů a hráček z 12 oddílů. Hrálo se tradičně ve třech věkových kategoriích, švýcarským systémem na 7 kol, tempem 2x20 minut bez zápisu.
Naše výprava čítala celkem 12 dětí, z nichž většina myslela na boje o medaile. V kategorii do 10 let si výborně vedl Dominik Večeřa. Sehrál řadu pěkných partií a ziskem 5 bodů vybojoval bronzovou medaili. Ještě o stupínek výše skončil Pavel Opluštil (5,5 bodu), který ovšem nepředváděl tak dobrou hru. Nadějně rozjetý turnaj nedotáhl dokonce Tadeáš Šruc, který se 3 body obsadil až 14. místo.
V celkovém hodnocení skončil Pavel Opluštil stříbrný a vybojoval postup. Tadeáš Šruc obsadil výborné čtvrté místo a Dominik Večeřa šesté místo.
V kategorii dívek do 10 let jsme měli dvě želízka v ohni, když obě dívky bojovaly mezi sebou o jedno postupové místo na MČR. Hanička Baštincová měla lepší výchozí pozici, kterou ještě upevnila skvělým úvodem tří bodů ze 4 partií. Pak ovšem narazila na silnější protivníky. Ovšem mrzet ji může zbytečná remíza v předposledním kole, kdy dala svému soupeři pat. Celkový zisk 3,5 bodů ji stačil na bronzovou medaili. Zdeňka Jordová odehrála jeden ze svých nejlepších turnajů. Své soupeře většinou jasně přehrála. Ovšem o lepší výsledek se připravila dvěma prohrami v jasně lepších pozicích. Se ziskem 2,5 bodu na ni zbylo nepopulární 4. místo. V celkovém hodnocení pak obě dívky vybojovaly medaile. Stříbrnou a postup na MČR získala Hana Baštincová a Zdeňka Jordová má bronz.
V kategorii do 12 let si výborně vedl Theo Fekar. Sehrál nejlepší svůj turnaj a se 4 body obsadil pěkné 9. místo. Turnaj se naopak vůbec nepovedl vedoucímu hráči GP Davidovi Opluštilovi. Se 4 body skončil na 8. místě. Dobrým finišem zachránil bodované příčky Ivo Řezníček, který obsadil 11. místo.
V celkovém hodnocení došlo ke kuriózní situaci, když hned tři hráči měli stejný počet 52 bodů. Na pomocné body pak zlato získal David Opluštil, před trojicí z Hošťálkové. Další naši hráči obsadili příčky v druhé desítce, v pořadí 13. Theo Fekar, 14. Ivo Řezníček a 16. Tomáš Pecháček. Mezi dívkami si skvěle vedla Petra Večerková. A nebýt zbytečného zaváhání v 1. kole, mohlo to být ještě lepší. Se ziskem 4 bodů obsadila 2. místo. Lucie Vaňharová pak skončila na místě třetím. V celkovém hodnocení pak Petra získala bronzovou medaili a Lucka skončila na 4. místě.
V nejstarší kategorii již nebylo pochyb o celkovém vítězi GP, kterým se stal v předstihu Miroslav Rakušan. V dnešním turnaji našel i on svého přemožitele a obsadil druhé místo. Velmi dobře mu sekundovali i zbylí dva naši reprezentanti. Jan Polišenský skončil na čtvrtém a Filip Zavadil na šestém místě. V celkovém pořadí tedy zlato a postup putuje do Postoupek. Jan Polišenský skončil nakonec na výborném 5. místě a Filip Zavadil a na slušném 7. místě.
V kategorii družstev jsme jasně dominovali jak v tomto turnaji, tak v celkovém hodnocení, když na druhé Staré Město jsme získali náskok úctyhodných 140 bodů.
Na mistrovství ČR se tak mohou těšit kromě bratrů Opluštilových, Hana Baštincová a Miroslav Rakušan.
opl

Žádné komentáře:

Okomentovat